Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Share/Bookmark
  • sajtohirek
  • 2022-04-23 08:50:00
  • MEgazin
  • Miskolci Egyetem

Vadász Dénes Informatika verseny

Április 14-én tartották a Miskolci Egyetem Általános Informatikai Intézeti Tanszéke által megrendezett Vadász Dénes Informatikai Verseny döntőjét „Alkalmazói” kategóriában, amelyre 14 középiskolás csapat jelentkezett Budapestről és az észak-magyarországi régió nagyobb városaiból.

Ebben a kategóriában az informatika középszintű érettségi gyakorlati részéhez kapcsolódó feladatokra kellett felkészülniük a diákoknak. A verseny kétfordulós volt, ahol az első körben távmunkában kellett feladatokat megoldani, a második forduló pedig valódi megmérettetés volt személyes jelenléttel.

Az első fordulóban összetett projekt feladatot kaptak a csapatok. Egy digitális könyvtárhoz kellett forrásokat gyűjteni, majd azokból Access adatbázist létrehozni. El kellett készíteni az adatbázis lekérdező felületét Access űrlap segítségével, a keresések eredményét pedig eltárolni Excel táblában. Minderről színes prezentációk is készültek.

A beküldött projektek elnyerték a zsűri tetszését, így minden résztvevő csapat bejutott a második fordulóba.

A második forduló első részében Access adatbázis tervezést és lekérdezéseket, valamint Excel számításokat tartalmazó feladatok vártak megoldásra, amelyeket tovább nehezítettek adatfelviteli ellenőrzésekkel és diagram készítéssel.

Az élő versenyt játékos kvíz zárta. A szabályok értelmében egy kérdés összpontszámát a helyesen válaszoló csapatok között egyenlő arányban osztották szét. Ez a pontozási módszer kiszámíthatatlanná tette a verseny végeredményét, és átrendezte az addig kialakult sorrendet.

Izgalmas verseny után az alábbi három csapat végzett az élen

1. helyezett: Dr. Révész Tamás csapat (Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, Kisvárda, felkészítő tanár: Rolyák Géza

2. helyezett: Nyerőkelők csapat (Sárospataki Árpád Vezért Gimnázium és Kollégium, Sárospatak, felkészítő tanár: Császiné Busa Krisztina)

3. helyezett: AHA csapat (Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium, Miskolc, felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig)


Miskolc, 2022. április 21.